SOFITEL THE GRAND HOTEL –  AMSTERDAM

COURTYARD LIFESTYLE AUGMENTATION

After winning a design contest organized by Group Accor, the owner of Sofitel Grand (not the hotel management) in Amsterdam missioned us to take over a renovation project.
This hotel is part of Accor Hotels Legend collection, an exclusive selection of iconic luxury venues around the world. The mission statement included that historical and traditional elements of the site are preserved and highlighted.
This landmark building is a 15th century convent, that was later converted into royal lodgings and then Dutch Admiralty headquarters. The main outdoor feature is an almost 1000 m2 courtyard.

The need here was to elicit desire in guests, inviting them to the courtyard garden by providing, from the hotel lobby, a better reading of its availability and destination.
A worldwide renowned interior designer, Sybille de Margerie signed the interiors of this outstanding venue.
The landscape had to be coherent with the fabulous universe she created, and there was a strong need to link all the functions (guests’ rooms views, awarded restaurant terrace…) to the outdoors, while also serving a purpose by itself (read a book, walk around…)

One element was used as a central piece, a focus and backbone element for the landscaping project: A 20 meters long ornamental overflowing basin with a mirror effect reflecting the sky, garden and surrounding building. The hotel being itself adjacent to 2 canals this water element was also a great evocation of the location and tradition.

The vegetal part of the garden was treated with very graphical, geometric elements, trimmed trees, white flower beds with large volumes, floor tones and material resonating with the brick walls. We kept the traditional regional codes with a modern lifestyle twist unusual in Benelux countries.

The maintenance and the circulation inside the landscaped areas and the way they relate both to each other’s and to indoors areas, in all weather and seasons, held a crucial part in the case study as this is where the success of this kind of project resides.

The vegetation was the material we chose to stand out here, the rest was as simple, subtle and blending in as possible, in order not to conflict with the style of the building itself.

www.all.accor.com

SOFITEL THE GRAND HOTEL –  AMSTERDAM SOFITEL THE GRAND HOTEL –  AMSTERDAM SOFITEL THE GRAND HOTEL –  AMSTERDAM SOFITEL THE GRAND HOTEL –  AMSTERDAM

Accreditation : Xavier LOUP STUDIO
Art director : Xavier LOUP STUDIO
Decorator : Sybille de MARGERIE STUDIO
Landscape Architect : Xavier LOUP STUDIO
Furniture manufacturer : GLOSTER
Lighting : IGUZZINI
Image & Sound : BOSE

VIEW MORE CASES STUDIES