METIS RESTAURANT – BALI

RESTAURANT GARDEN

LANDMARK OUTDOOR SPACES CREATION

A Landmark restaurant in South Bali had great outdoors opportunities that were notably underused.

The outdoor garden spaces were both in front of the entrance and at the back of the restaurant. We decided to look for ways to create and optimize circulations in order to generate dynamic interactions with the restaurant existing dining room, the art gallery at the entrance and new attractive outdoor spaces.

The first thing was to create view lines and perspective to guide the guests’ eyes, as these elements were missing from the first project when the restaurant was built. High end venues in Bali usually capitalize on the site views and location.

We then created an outdoor lounge that added polyvalent seated spaces to the restaurant formal u-shaped dining room, in order to bring balance between the indoors and outdoors spaces and to provide new guests experiences.

Setting up a cozy lounge further down the empty space in the middle of the U provided a focus point, for guests entering the place as well as dining guests without disturbing them with noises or movements, attracting them to the garden and lounge for pre-dinner or after dinner drinks.
A succession of oversized items and a selection of high-quality noble materials were used both to create the perspective and to materialize the way to this new space, making its destination immediately understandable: a great venue for socializing in the evening.

Further down the garden, after the new lounge area, we designed a modern Balinese version of a classic French garden, creating perspective with water canals illuminated by large floating candles at night. A perfect blend of French and South East Asia codes, with a carefully planned scenography.
We used custom-made pots and weathering steel for a resolutely uncluttered, simple living space. This was the first garden of the sort in Bali.
In this second part of the garden, guests now want to go for a walk surrounded by natural elements; water and fire being used to give coherence to the different spaces of the venue by connecting them. Water and fire are always very attractive, almost seductive features.
This space also resonates with the Asian Art Gallery located at the entrance of the venue that was already a great addition to the restaurant.

The outdoor spaces are now being seen and used to the point of becoming local landmarks on their own merits, and I believe that we successfully managed to turn a place that was a high-end restaurant with an art gallery into a true lifestyle venue where people like to go and spend time, and not only at lunch and dinner time.

METIS RESTAURANT – BALI METIS RESTAURANT – BALI METIS RESTAURANT – BALI METIS RESTAURANT – BALI

Accreditation : Xavier LOUP STUDIO
Art director : Xavier LOUP STUDIO
Landscape Architect : Xavier LOUP STUDIO
Landscape: Bali Landscape
Furniture manufacturer : RODA
Lighting : IGUZZINI
Image & Sound : BOSE

Destination : RESTAURANT GARDEN
Location : SEMINYAK (BALI / SOUTH EAST ASIA)
Year : 2015
Land Space : 5000 m2

Notable Features:

  • Weathering steel
  • Fire
  • Mirror Pond
  • Rice Field Lounge

VIEW MORE CASES STUDIES